Uspeh naše sodelavke Lee Rems na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2023). Na razpisu so med skoraj 2700 prijavljenimi z vsega sveta po desetmesečnem ocenjevalnem postopku za financiranje izbrali 400 projektov. Med njimi je tudi dr. Lea Rems, ki bo pri nas vodila svoj 1,5 milijonov evrov vreden petletni ERC projekt REINCARNATION.

Izjemen dosežek za slovensko znanost!

Raziskovalka dr. Lea Rems je osma dobitnica projekta Evropskega raziskovalnega sveta za začetek samostojne raziskovalne poti (ERC Starting Grant 2023) v Sloveniji. Projekt REINCARNATION – »Reversible and irreversible cardiac electroporation: Establishing the fundamentals to advance cardiac treatments« je bil izbran za financiranje v okviru ERC panela za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka na začetku samostojne raziskovalne kariere. To je tudi prvi ERC projekt za ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko in hkrati že dvanajsti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko ustanovo.

Razvoj terapij za zdravljenje srca

Raziskovanje dr. Lee Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj terapij, temelječih na elektroporaciji – metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij. Pridobljeni ERC Starting Grant projekt REINCARNATION zajema raziskave, ki bodo pripomogle k nadaljnjemu razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Obenem projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice v namen regeneracije srca po srčni kapi.

Objava na spletni strani ARRS (samo v slovenščini): tukaj.
Objava na vladnih spletnih straneh (samo v slovenščini): tukaj.