Dr. Lluis M. Mir je častni doktor Univerze v Ljubljani

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič je na slavnostni seji Senata 4. decembra 2018 podelil najvišja priznanja Univerze v Ljubljani. Naziv častni doktor Univerze v Ljubljani je prejel tudi Dr. Lluis M. Mir.

Dr. Lluis M. Mir je pionir elektrokemoterapije. Objavil je številne ključne članke na področju genske elektrotransfekcije in vivo in ireverzibilne elektroporacije kot ablacijske metode. Vsa tri področja uporabe elektroporacij – elektrokemoterapija, genska elektrotransfekcija in ablacija tkiv – so od koncepta, ki ga je demonstriral, doživele razcvet in se uveljavile v klinični praksi.

Dr. Mir sodi v sam svetovni vrh znanstvenikov, ki so s svojim raziskovalnim delom ter rezultati bistveno presegli meje svoje matične vede, rezultati pa imajo pomemben vpliv na razvoj biologije in medicine. Je prejemnik več mednarodnih in državnih nagrad, leta 2004 mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv »častni senator«.

Njegovo znanstveno sodelovanje s prof. Damijanom Miklavčičem in sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je do sedaj obrodilo več kot 30 znanstvenih člankov v soavtorstvu, pet mednarodnih patentov in dva doktorata v somentorstvu po pogodbi med Univerzo v Ljubljani in Univerzo Pariz XI. Sodelovanje je potekalo v okviru francosko-slovenskega sodelovanja Proteus, PICS in Združenega evropskega laboratorija CNRS – najvišje oblike formalnega sodelovanja francoskega Nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje s tujimi raziskovalnimi skupinami.

Dr. Mir vsako leto – letos že dvanajstič – sodeluje pri izvedbi mednarodne šole Electroporation-Based Technologies and Treatments, ki se jo je udeležilo že več kot 700 slušateljev in predavateljev iz 39 držav.

Fotografija s podelitve: